Contract for difference voor meer winst

 In het geval dat je al enige tijd belegt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de naam contract for difference (afspraak over verschil) ook bekend als de afkorting CFD vast al eens voorbij horen komen. Contracts for differences zijn erg geliefd bij mensen die beleggen, doordat er aanzienlijke winsten mee geboekt kunnen worden. De risico’s zijn echter ook groot, zeker als je gebruik wil maken van de leverage-optie, de hefboom. Middels dit artikel vertellen we je wat contracts for differences behelzen, waar je in handelt, hoe je ze koopt en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Eenmaal op de hoogte van de risico’s kun je beslissen in CFD te gaan handelen.

Wat zijn contract for differences?


Een contract for difference (afgekort CFD) is een afspraak tussen belegger en broker over het koersverschil van een instrument. Het kan om tal van beleggingsvormen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen of een beurs als de NASDAQ of Dow Jones. Met je broker spreek je een prijsverschil af en wacht tot de koers naar boven of daalt. Zodra de koers dan anders ligt kun je je contract for difference weer afsluiten en je winst te innen. Helaas kan het ook andersom zijn en verdient de broker geld omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. In het geval van een hefboom kun je nog veel meer geld verdienen, want bij een hefboom 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze ergens hoog dividend aandelen in hebben zitten.


 

Veel voordelen


De CFD-handel is al jaren erg populair onder beleggers omdat er veel voordelen aan zitten. Voordat de handel in contracts for differences werd geïntroduceerd kon je nog niet beleggen op dalingen van aandelen. Middels contracts for differences kan dat wel en dat biedt een legio aan mogelijkheden voor beleggers, zeker als zij dalingen verwachten. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten hebt. als je een CFD wil afsluiten. Ook kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week CFD’s verhandelen en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. De belegger die wet wat hij doet kan aardige winsten boeken met de handel in contracten voor prijsverschil. Daarbij speelt de hefboomwerking een vooraanstaande rol.

Risico’s


Veel voordelen dus, maar juist de nadelen zorgen ervoor dat traden in dergelijke contracten een groot risico kent. Vooral de werking van de hefboom wordt veelvuldig verkeerd ingeschat en te rooskleurig ingezien. Ondanks dat je veel winst kunt boeken, zijn de verliezen bij een hefboom ook heel groot. Ondanks dat je maar een deel hoeft te betalen, als je verliest moet je het complete verlies aan je broker uitkeren. Het is dan ook van belang om je echt goed te verdiepen in de stof en nooit zomaar te beginnen met contracts for difference. De ervaring is dat veel beleggers te snel contracts for differences afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder voldoende kennis en onderbouwing investeren en vervolgens zien verdwijnen.

Wees voorzichtig


Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk te beleggen in een daling van aandelenkoersen en daarmee winst te maken. In een zogenaamde contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor een investering tot erna. Middels een hefboom is het mogelijk om heel veel winst te maken. In het geval van een hefboom van 1:50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch profiteer je volledig mee bij een winst. Kijk bijvoorbeeld naar een indice die voor 100 euro werd gekocht en tegen een winst van 10% verkocht, dan verdien jij 5 euro winst, terwijl je er maar 1 euro voor hebt betaald! Een enorme winst van vierhonderd procent! Vergeet alleen niet: andersom werkt het ook en kan een hefboom ook tot heel veel verlies leiden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Alles over cfd's